dimecres, 5 de maig del 2010

Salvador Espriu, Diana i Mercè.

2. Llegeix les quatre primeres pàgines d’aquest article: “El mito de Sinera. Mito de la libertad” i després elabora un resum on expliquis què és Sinera, característiques del llibre Cementiri de Sinera i Les cançons d’Ariadna.

Salvador Espriu anomenava Sinera al poble mediterrani d'Arenys. El poeta li dona un valor real, amb les seves gents, el seu paisatge i el seu sentit mitológic. Per ell, Sinera era tot el que va quedar de la guerra, un mon perdut, desitjat i misterios, representa el món interior de l'artista forjat com una regió mágica que equival a la terra pátria. Sinera és un món que representa la síntesi de la infantesa de l'autor. A Sinera és on transcurreixen tots els esdeveniments de l'obra, on es situen els seus personatges grotescos que representens elements de la realitat, aquests mateixos personatges es van repetint en les diferents obres de Salvador.



Característiques del llibre Cementiri de Sinera:

El cementiri d'Arenys s'ajusta plenament a la imatge que surgeix de la lectura de la poesía espriuana. Situat a una colina, solitàri i serè, el cementiri està envoltat d'un mur blanc a través del qual es pot distingir el mar. És una obra molt personal, individualista, on no hi apareixen més de dos personatges, el subjecte líric i Sinera, que s'uneixen ajuntant el món interior del subjecte líric i el món exterior d'un món imaginari.


Característiques del llibre Les cançons d’Ariadna.

Sinera no apareix descrit en aquest llibre, sino que surt mencionat com un lloc donat a conéixer.
El poeta deixa que el lector entri al seu laverint, símbol de la vida i de la poesía, pero l'omple d0obstacles que el lector ha d'anar superant, com ho feien els herois antics en altres temps, per arribar a descubrir el secret amagat. Espriu parla com clarament de la tristesa del destí de la llengua dels seus avantpassats.

En aquests dos llibres (Cementiri de Sinera i Les cançons de l'Ariadna) es reflexa la desolació del poeta devant del mal que ha arribat a la seva estimada terra.



Realitzat per Diana Núñez i Mercè Jodar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada